Office tippek

Friss topikok

  • Julcsos: Szia! Segítségedet szeretném kérni mert nem boldogulok vele. Az ecxelbe bevittem szépen az adatok... (2012.12.08. 23:04) Saját határidőnapló Wordben? Na neee!
  • dandan: @|katarzis|: Ha a személyek listája nem változik gyakran, akkor irányított szűréssel le lehet kérd... (2010.06.05. 13:32) FKERES függvény

Linkblog

Utolsó kommentek

  • Julcsos: Szia! Segítségedet szeretném kérni mert nem boldogulok vele. Az ecxelbe bevittem szépen az adatok... (2012.12.08. 23:04) Saját határidőnapló Wordben? Na neee!
  • dandan: @|katarzis|: Ha a személyek listája nem változik gyakran, akkor irányított szűréssel le lehet kérd... (2010.06.05. 13:32) FKERES függvény
  • |katarzis|: Azt szeretném megtudni, hogy milyen egyenletet kell alkalmazni pl. az 1956-ban született egyének t... (2010.06.04. 17:57) FKERES függvény
  • Utolsó 20

Címkék

egyenlet (1) excel (5) fkeres (1) howto (4) képek (1) körlevél (1) makró (1) microsoft (13) msklc (1) office (11) office 14 (2) office 2007 (3) outlook (1) powerpoint (1) pptx (1) sp2 (1) stílus (1) tabulátor (1) űrlap (1) vba (1) windows 7 (1) word (8) wordpad (1) Címkefelhő

Word stílusok

2009.02.25. 23:11 dandan

A post a bejegyzésstílusokkal fog foglalkozni. Nyilván sokan ismerik és használják ezeket, tőlük elnézést kérek. Akik pedig még nem használják, remélem hamarosan fogják!

Mi az a stílus és mire jó?

Ismerős lehet, mikor egy hosszabb szövegben több cím is van, és ezeket egyformára szeretnénk formázni. Persze, megtehetjük, hogy egyesével mindegyiknél beállítjuk a betűméretet, rákattintunk a félkövér, netán a dőlt gombra, még esetleg a betűtípust, betűszínt, térközt is átállítjuk. Ez amellett, hogy nagyon macerás, egészen biztos, hogy elrontjuk. Milyen jó lenne, ha egy kattintással tudnánk formázni egy címet, a szöveget, egy felsorolást, bármit! Ami pedig még bosszantóbb: megformázzuk a dokumentumot, majd kiderül: a címeket mégis máshogyan kéne szedni, és kezdhetjük a munkát elölről…

Ezzel el is érkeztünk a stílusokhoz. A stílus egy „formázáscsomag”: tartalmazza rengeteg más beállítás mellett a betűtípust, betűméretet, bekezdésbeállításokat, de még a szöveg nyelvét vagy keretezését is. A sor hosszasan folytatható lenne, de felesleges. Jó, jó, de hogyan lehet stílusokat használni?

HOWTO

Ha stílusokat akarunk használni, két lehetőségünk van: használhatjuk az Office alap stílusait, illetve magunk is készíthetünk stílusokat. A következőkben inkább a második variációról lesz szó. Először is csaljuk elő a Stílusok panelt! Ehhez Office XP és 2003 verziókban a bal oldali képen látható gombot keressük. A 2007-es verzió iránt elkötelezettek inkább a jobb oldalit keressék.

Ha ez megvan, a jobb oldalon megjelenő panelen hozzunk létre egy új stílust! Természetesen itt is különböznek az egyes verziók: a régebbi Word-ökben az Új stílus… gombot, Office 2007 esetén pedig a bal oldali képen látható „A betű és árnyéka a déli napsütésben” című műalkotást kell nyomogatni.

 
 

A (fent látható) megjelenő panelen először a stílus nevét kell beállítani. A Word alapból használja a Normál, Címsor, egyes verziók pedig a Cím, Alcím, Idézet, Kiemelés, stb. neveket, így célszerű ezektől eltérően elnevezni a saját stílusokat, például a név elé vagy mögé lehet írni egy _ karaktert. A stílustípust egyelőre nem változtatjuk. A stílus alapjaként ha megadunk egy stílust, akkor csak az attól eltérő beállításokat kell megtennünk. (Például ha van egy főcímünk már rengeteg formázással, és egy alcím ettől csak a méretben tér el, akkor elég csak a méretet megadni.) Hasznos beállítás a Következő bekezdés stílusa is: ezzel megadhatjuk, milyen legyen a következő stílus, ha ütünk egy entert. Például beállíthatjuk, hogy egy főcím végén ütött enter után alcím stílus következzen.

Formázási beállítások

A formázási beállításokat megtehetjük ezen a panelen (bővebben pedig az alsó Formátum gombra kattintva). Másik lehetőség az, hogy ezt bezárjuk az OK gombbal, majd kijelölünk egy szöveget, a jobb oldali panelen a saját stílusunk nevére kattintsunk jobb gombbal és kiválasztjuk a „Frissítés a kijelölés formátumára” lehetőséget. Ilyenkor a stílus automatikusan felveszi a kijelölés formázási tulajdonságait.

Elkészített stílusok használata

Ha elkészítettük a saját stílusunkat (stílusainkat), a dolgunk már csak annyi, hogy kijelöljük a formázandó szöveget (vagy egyszerűen belekattintunk), és rákattintsunk a jobb oldali listában a megfelelő stílusra. Ilyen egyszerű! Ha pedig egy stílussal nem vagyunk elégedettek, bármikor módosíthatjuk a jobb oldali panelen a nevére jobb egérgombbal kattintva, majd a Módosítás menüpontot választva. Amint a panelen megnyomjuk az OK gombot, a dokumentum összes ilyen stílusú szövegrésze átveszi az új formázást.

Sok sikert a próbálkozáshoz és az igényes dokumentumok egyszerű elkészítéséhez!

Szólj hozzá! · 2 trackback

Címkék: microsoft stílus office howto word

A bejegyzés trackback címe:

https://msoffice.blog.hu/api/trackback/id/tr40909909

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Machupicchu by Train 2018.09.30. 03:54:30

A világ 15 legszebb naplementéje - Gretta

Trackback: Travel agencies 2018.09.29. 05:17:55

Szexshop látogatás - szexshop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása