Office tippek

Friss topikok

  • Julcsos: Szia! Segítségedet szeretném kérni mert nem boldogulok vele. Az ecxelbe bevittem szépen az adatok... (2012.12.08. 23:04) Saját határidőnapló Wordben? Na neee!
  • dandan: @|katarzis|: Ha a személyek listája nem változik gyakran, akkor irányított szűréssel le lehet kérd... (2010.06.05. 13:32) FKERES függvény

Linkblog

Utolsó kommentek

  • Julcsos: Szia! Segítségedet szeretném kérni mert nem boldogulok vele. Az ecxelbe bevittem szépen az adatok... (2012.12.08. 23:04) Saját határidőnapló Wordben? Na neee!
  • dandan: @|katarzis|: Ha a személyek listája nem változik gyakran, akkor irányított szűréssel le lehet kérd... (2010.06.05. 13:32) FKERES függvény
  • |katarzis|: Azt szeretném megtudni, hogy milyen egyenletet kell alkalmazni pl. az 1956-ban született egyének t... (2010.06.04. 17:57) FKERES függvény
  • Utolsó 20

Címkék

egyenlet (1) excel (5) fkeres (1) howto (4) képek (1) körlevél (1) makró (1) microsoft (13) msklc (1) office (11) office 14 (2) office 2007 (3) outlook (1) powerpoint (1) pptx (1) sp2 (1) stílus (1) tabulátor (1) űrlap (1) vba (1) windows 7 (1) word (8) wordpad (1) Címkefelhő

Bevásárlólista

2009.04.30. 08:00 dandan

Ha nem csak én vagyok a világon ennyire szenilis, akkor ismerős lehet másnak is az a szituáció, amikor a villamoson az ember a fejére csap és eszébe jut valami, amit nem szabad elfelejteni. Természetesen egy megállót sem kell utazni, a gondolat máris tovatűnik.

Sok témával végig lehetne játszani a következőket, én azt a szituációt vettem, amikor a fejrecsapást a „Hétvégén vegyünk mosóport!” gondolat követi. Ugyan a bevásárlólistát (igen, a Word javaslatával ellentétben egybe írva) még nem nyomtatja automatikusan a hűtő és a konyhaszekrény, de igenis kihasználhatjuk, hogy a zsebeink elektronikus kütyükkel vannak tele. Ma már a legtöbb telefon szinkronizálható PC-vel és például a Sony Ericsson telefonok esetén ez szinte egyet jelent az Outlookkal szinkronizálással.

Ezt használtam ki: a telefonunkon és/vagy PDA-nkon felvehetünk feladatokat, hurrá! Persze valahogy egyszerűen meg kéne különböztetni a bevásárlólista elemeit a „csekkeket befizetni” elemektől. A mappába sorolás és társai kiesnek, ilyenek telefonon (általában) nincsenek. Marad egy egyszerű megoldás: tegyünk egy *-ot a feladat nevének legvégére! Végülis olyan mindegy, hogy mosóport vagy mosópor*-ot írunk be.

Így viszont már vidáman feldolgozhatók az adatok egy VBA makróval. Én ezt egy Word fájlba tettem bele AutoOpen néven, így ahogy elindítom, máris betölti az adatokat. (Nem Auto_Open, az egy másik program! Ezen kívül Office 2007 esetén fontos a .docm kiterjesztés.) A makró végére a nyomtatást is be lehetne tenni, de én nem szeretem, ha automatikusan nyomtat valami.

A Word fájl a makrón kívül nem sok alakításra szorul. Be kell állítani az oldalméretet és létre kell hozni egy felsorolás stílust (BEV_felsorolas). Én oldalméretnek 9×9 cm-t állítottam be, ez egy asztali tépőtömb lapjának mérete. Persze lehetne A4-es lapra is nyomtatni, de azért annyit ritkán vásárolnék…

Így egész héten feljegyezhetem a telefonomba a hétvégi nagybevásárlás elemeit. Esténként amikor hazaérek, a telefon bluetoothon automatikusan szinkronizál az outlookkal. Hétvégenként pedig kettőt kattintok egy Word-fájlra és már nyomtathatom is a hét termését.

 

 

 

 

 

A makró kódja:

Sub AutoOpen()
    'tartalom törlése
    Selection.WholeStory
    Selection.Delete
   
    Set wordDoc = ActiveDocument
    wordDoc.Content = ""
   
    'Outlook inicializálás
    Dim FeladatokMappa As MAPIFolder
    Set outlookApp = CreateObject("Outlook.Application")
    Set FeladatokMappa = outlookApp.GetNamespace("MAPI").GetDefaultFolder(olFolderTasks)
    Set FeladatElemek = FeladatokMappa.Items
    Set tartomany = wordDoc.Content

    'megfelelő feladatok beszúrása a Word dokumentumba
    For Each elem In FeladatElemek
        If Mid(elem, Len(elem), 1) = "*" Then     'a megjelölt feladatok *-ra végződnek
            Set tartomany = wordDoc.Content
            tartomany.InsertAfter Mid(elem, 1, Len(elem) - 1)
            wordDoc.Content.InsertParagraphAfter
        End If
    Next
  
    'formázás
    Selection.WholeStory
    Selection.Style = ActiveDocument.Styles("BEV_felsorolas")
    Selection.EndKey Unit:=wdStory
    Selection.TypeBackspace
End Sub

 

A fentiek persze elég könnyen átalakíthatók, így pl. akár e-maileket is le lehetne lekérdezni. Ezen kívül bele lehetne tenni a kinyomtatott elemek automatikus törlését is, mindenki mérlegelje ennek az előnyeit és hátrányait.

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft office makró outlook word vba

A bejegyzés trackback címe:

https://msoffice.blog.hu/api/trackback/id/tr61092415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása