Office tippek

Friss topikok

  • Julcsos: Szia! Segítségedet szeretném kérni mert nem boldogulok vele. Az ecxelbe bevittem szépen az adatok... (2012.12.08. 23:04) Saját határidőnapló Wordben? Na neee!
  • dandan: @|katarzis|: Ha a személyek listája nem változik gyakran, akkor irányított szűréssel le lehet kérd... (2010.06.05. 13:32) FKERES függvény

Linkblog

Utolsó kommentek

  • Julcsos: Szia! Segítségedet szeretném kérni mert nem boldogulok vele. Az ecxelbe bevittem szépen az adatok... (2012.12.08. 23:04) Saját határidőnapló Wordben? Na neee!
  • dandan: @|katarzis|: Ha a személyek listája nem változik gyakran, akkor irányított szűréssel le lehet kérd... (2010.06.05. 13:32) FKERES függvény
  • |katarzis|: Azt szeretném megtudni, hogy milyen egyenletet kell alkalmazni pl. az 1956-ban született egyének t... (2010.06.04. 17:57) FKERES függvény
  • Utolsó 20

Címkék

egyenlet (1) excel (5) fkeres (1) howto (4) képek (1) körlevél (1) makró (1) microsoft (13) msklc (1) office (11) office 14 (2) office 2007 (3) outlook (1) powerpoint (1) pptx (1) sp2 (1) stílus (1) tabulátor (1) űrlap (1) vba (1) windows 7 (1) word (8) wordpad (1) Címkefelhő

Egyenletek Word 2007-ben

2009.05.04. 00:14 dandan

 A Word 2007-ben egyik kedvenc újításom az új egyenletszerkesztő. Könnyen használható billentyűzetről, így kényelmes akár több egyenlet elhelyezése esetén is.

Az egyenlet beszúrásához magyar Word esetén az Alt+E,E,B billentyűkombinációt kell végigpötyögni. Aki ezt hosszúnak tartja, felüldefiniálhatja, én például a Ctrl+E billentyűkombinációval érem el. (Igen, ez eredetileg a középre igazítás, de nincs rá különösebben szükségem.)
Ez után a TeX-hez nagyon hasonló szintaxist használhatunk. A következő táblázatban a legfontosabb, nem evidens kódok olvashatók. Ezek után szóközt ütve a megfelelő karakter beszúrásra kerül.
 

 
szorzás
\cdot
 
törtvonal
/
 
hatványozás
^
 
gyökvonás
\sqrt
 
kis alfa, nagy alfa
\alpha \Alpha
 
kis omega, nagy omega
\omega \Omega
 
szumma jel
\sum
 
produktum jel
\prod
 
alsó indexelés
_
 
felülpontozás
\dot
 
felülnyilazás (vektor jelölése)
\vec
 
egyes, kettes, hármas integrál
\int \iint \iiint
 
plusz-mínusz, mínusz-plusz
\pm \mp
 
ekvivalens
\equiv
 
közelítőleg egyenlő
\approx
 
nem egyenlő
\ne
 
minden
\forall
 
létezik
\exist
 
eleme
\in
 
részhalmaza
\subset
 
parciális deriválás
\partial
 
kisebb vagy egyenlő, nagyobb vagy egyenlő
\le \ge
 
párhuzamos
\parallel
 
nyilak
\rightarrow \Rightarrow
 
nyilak
\leftrightarrow \Leftrightarrow
 
Az egyenletekben a betűk általában dőlten szerepelnek, de a Word automatikusan átalakítja nem dőltté például a következő szavakat: lim, sin, cos, tan, sinh, cosh, tanh, ln, log, lg, … Persze tetszőleges szöveg is állóvá alakítható a betűtípus beállításainál vagy a Ctrl+I kombinációval.
Persze ez még mindig nem a legtökéletesebb megoldás, ha sok egyenletet írunk. Egy-két bejegyzés múlva kicsit még kicsit kitérek az egyenletek kényelmes írására.
 
Eddig túl sokat dicsértem az egyenletszerkesztőt, ráfér 1-2 kritika.
  • Nem is olyan rengeteg egyenlet után a Word nehezen működik, egyes sorokat többször jelenít meg, a problémára még nem tudok semmilyen megoldást sem.
  • Automatikusan a Cambria Math betűtípus dőlt változatát használja a Word, viszont a magyar ékezetes magánhangzókból nincs dőlt változat, ezért elég csúnyán jelennek meg.

 

  • A magyar gyakorlatban elterjedt sh, ch, tg, … jelöléseket nem ismeri, be sem lehet állítani (tudtommal), így marad a kézi formázásuk.

[UPDATE]

Az Egyenleteszközök lapon az Eszközök box jobb alsó sarkában lévő nemtudommilyennevű gombra kattintva kapunk néhány advanced beállítási lehetőséget. Ebben az ablakban az Ismert függvények gombra kattintva felvehetünk új függvényeket. Hurrá!

 

És még mindig lefagy 10 percenként az Outlook az SP2 telepítése után…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://msoffice.blog.hu/api/trackback/id/tr791103359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása