Office tippek

Friss topikok

  • Julcsos: Szia! Segítségedet szeretném kérni mert nem boldogulok vele. Az ecxelbe bevittem szépen az adatok... (2012.12.08. 23:04) Saját határidőnapló Wordben? Na neee!
  • dandan: @|katarzis|: Ha a személyek listája nem változik gyakran, akkor irányított szűréssel le lehet kérd... (2010.06.05. 13:32) FKERES függvény

Linkblog

Utolsó kommentek

  • Julcsos: Szia! Segítségedet szeretném kérni mert nem boldogulok vele. Az ecxelbe bevittem szépen az adatok... (2012.12.08. 23:04) Saját határidőnapló Wordben? Na neee!
  • dandan: @|katarzis|: Ha a személyek listája nem változik gyakran, akkor irányított szűréssel le lehet kérd... (2010.06.05. 13:32) FKERES függvény
  • |katarzis|: Azt szeretném megtudni, hogy milyen egyenletet kell alkalmazni pl. az 1956-ban született egyének t... (2010.06.04. 17:57) FKERES függvény
  • Utolsó 20

Címkék

egyenlet (1) excel (5) fkeres (1) howto (4) képek (1) körlevél (1) makró (1) microsoft (13) msklc (1) office (11) office 14 (2) office 2007 (3) outlook (1) powerpoint (1) pptx (1) sp2 (1) stílus (1) tabulátor (1) űrlap (1) vba (1) windows 7 (1) word (8) wordpad (1) Címkefelhő

WordPad a Windows 7-ben – avagy az új OS egy szokatlan szemszögből

2009.05.12. 22:16 dandan

Néhány napja a Microsoft kiadta a Windows 7 RC verzióját. Mint sokakat másokat, engem sem tartott vissza néhány GB letöltése attól, hogy kipróbáljam, mit forraltak ki az MS boszorkánykonyhájában.

Sok-sok blogon részletesen lehet olvasni a számos újításról, én erről nem is próbálnék írni. Inkább olyan témát kerestem, ami legalább félig-meddig kapcsolódik a blog témájához. Sajnos Office 14 béta nem járt a Windows 7 mellé, így annak egy kistestvérét (na jó, unokatestvére inkább, abból is mostoha) venném szemügyre.  Ahhoz, hogy ezt értékelni tudjuk, kicsit vissza kell az időben mennünk.

1995-ben, 14 éve a Windows 95-tel együtt megérkezett a számítógépeinkre a Write programot leváltó WordPad. A Jegyzettömbhöz képest a következő forradalmi funkciókkal rendelkezett: betűtípusok, betűméretek, betűszínek beállítása, vízszintes igazítás, tabulátorok, felsorolás (igaz, csak egy féle), dátum és idő beszúrása (statikusan), bekezdés behúzásának beállítása. Ezek viszont nagyjából a Write-ban is benne voltak, tehát a leglátványosabb újítás a kezelőfelület megváltoztatása volt, ekkor kerültek eszköztárak a menük alá, valamint némileg elkezdte támogatni a Word fájlformátumát. A WordPad fejlettségére egyébként jellemző volt, hogy a Word 1.0 (1989) jelentősen több funkciót tartalmazott.

 

 

Változások eddig

És mi változott a Vistáig? Gyakorlatilag semmi. A legfőbb változás az alábbi ábrán látszik. Az első ikont használta a Wordpad összes változata Windows 95-től az XP-ig az ablak fejlécében és a .doc fájlok ikonjaként, ha nem volt máshoz hozzárendelve. A Start menübe viszont a régi (2. ikon) helyett új ikont (3. ikon) hozott az XP.  Nem hiába tartják egyesek forradalmi operációs rendszernek a Vistát: a fájl és a program ikonját is lecserélték (4. és 5. ikon). </cinizmus>

Való igaz azonban, hogy alig történt változás az elmúlt tizenpár évben. Látszik, hogy nem csak átmásolták a régebbi verziót az új OS-be: a Windows XP-ben lévő verzióból már kikerült a .doc formátumú mentés, majd az XP SP2-vel megszűnt a .wri fájlok megnyithatósága is. A Vistában újabb pofont kapott szegény program, már a .doc fájlok megnyitásával sem próbálkozhat. Igaz, csalódást is okozna. A tény: még a 2008-ban kiadott Windows Server 2008-ban is gyakorlatilag ugyanaz a WordPad szerepel, ami a Windows 95-ben. Hozzáteszem, ez nem feltétlen gond, én például a Jegyzettömböt is szeretem a maga egyszerűségével, mely nagyon rég óta szinte változatlan (a „szinte” szó a csere funckió miatt került a mondatba).

 

 

Változások a Windows 7-ben

Mindenesetre a Windows 7 előzetes kiadásaiból már látszik: valami nagy változás készülődik. Igen, az ikon is új, de más is változott.  Első ránézésre máris másnak tűnik, mivel megkapta az Office 2007 imádott/utált GUI-ját, a ribbont.  Hogy szükség volt-e erre? Az új funkciók ismertetése után kitérek erre is.

Lássuk, miben tud többet a Windows 7-beli WordPad elődeihez képest!

  • Kép beszúrása az objektumokkal való bűvészkedés nélkül.
  • Rajz beszúrása a Painttel. Nem nagy újítás, objektumként eddig is lehetett beszúrni ilyet, de ez szem előtt van, esetleg az átlagfelhasználó is rákattint. Pláne, hogy a Paint is kapott némi ráncfelvarrást, ez a funkció hasznos lehet.
  • Szöveg kiemelésének lehetősége háttérszínnel (igaz, csak 15 színből áll a választék).
  • Mostantól nem csak 16 szín valamelyikére színezhetjük a betűket, hanem teljesen szabad kezet kapunk.
  • Számozott lista, alsó index, felső index, áthúzott betűk, sorközök, sorkizárt igazítás.
  • Nagyítás-kicsinyítés.
  • OpenXML (.docx) és OpenDocument Text (.odt) formátumok támogatása.

És persze a ribbon. Mindig is voltak fenntartásaim a ribbonnal, mivel a ritkán használt funkciókat könnyebb volt menüből elérni. A WordPad viszont elég szerény funkcionalitással rendelkezik… A ribbon összesen két fülre tagolódik: Home és View névre hallgatnak. A View fül tartalma azonban olyan csekély, hogy már egy 1024×768-as felbontásnál is elférne egy lapon, így el lehetne kerülni a ribbonlapok közti váltást. Igaz, a View elemeit nem kell olyan sűrűn használni, szerencsére. Mégis, kicsit öncélúnak érzem ezt az átalakítást, így jobban néz ki, egyből látszik a modernizáció.

 

Összességében mit gondolok az új változatról? Jó lépés volt. Persze a Wordnek nem lesz versenytársa, de még alternatívája sem. Arra viszont jó lehet, hogy lefirkantsunk valamit, amibe teszünk egy rajzot, néhány kiemelést és két betűméretet. Ez olyan kis feladat, hogy a Word megsértődne rajta, a Jegyzettömb viszont képtelen lenne elvégezni. Szóval kis lépést tettek előre, de ideje volt.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft word wordpad windows 7

A bejegyzés trackback címe:

https://msoffice.blog.hu/api/trackback/id/tr311118169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása