Office tippek

Friss topikok

 • Julcsos: Szia! Segítségedet szeretném kérni mert nem boldogulok vele. Az ecxelbe bevittem szépen az adatok... (2012.12.08. 23:04) Saját határidőnapló Wordben? Na neee!
 • dandan: @|katarzis|: Ha a személyek listája nem változik gyakran, akkor irányított szűréssel le lehet kérd... (2010.06.05. 13:32) FKERES függvény

Linkblog

Utolsó kommentek

 • Julcsos: Szia! Segítségedet szeretném kérni mert nem boldogulok vele. Az ecxelbe bevittem szépen az adatok... (2012.12.08. 23:04) Saját határidőnapló Wordben? Na neee!
 • dandan: @|katarzis|: Ha a személyek listája nem változik gyakran, akkor irányított szűréssel le lehet kérd... (2010.06.05. 13:32) FKERES függvény
 • |katarzis|: Azt szeretném megtudni, hogy milyen egyenletet kell alkalmazni pl. az 1956-ban született egyének t... (2010.06.04. 17:57) FKERES függvény
 • Utolsó 20

Címkék

egyenlet (1) excel (5) fkeres (1) howto (4) képek (1) körlevél (1) makró (1) microsoft (13) msklc (1) office (11) office 14 (2) office 2007 (3) outlook (1) powerpoint (1) pptx (1) sp2 (1) stílus (1) tabulátor (1) űrlap (1) vba (1) windows 7 (1) word (8) wordpad (1) Címkefelhő

Excel can do that

2010.05.21. 21:31 dandan

Adott egy feladat: egy sportnap szervezése. Adott hozzá néhány kritérium: a jelentkezés szervezeti egységenként történik (szerencsére), webalkalmazások kilőve, .NET kilőve. Adott, hogy nekem kell megcsinálnom. Az is adott, hogy könnyen kezelhetőnek, ugyanakkor gyorsnak kell lennie. Végül adott, hogy nincs sok szabadidőm rá.
Ezek a körülmények, ezekhez kellett alkalmazkodni és így született a megoldás: legyen egy Excel-fájl, amiben az egyes egységek leadják a jelentkezéseiket! (Nyilván egyéni jelentkezések esetén használhatatlan lenne a megoldás.) Nem igazán szép megoldás, de nagyon szűkek voltak a lehetőségek.
 
A következőkben némi áttekintés olvasható a megvalósításról.
 

Jelentkezés

 
A jelentkezés négy elemből áll:
 • az egyes személyek nevezése
 • csapatok összeállítása
 • egyéni sportokba nevezés
 • személyek szállásigénye és ételrendelései
Minden sportolónak van egyedi azonosító száma, így az azonosításhoz nincs másra szükség. Egy Nevezés munkalapon szerepel a jelentkező sportolók azonosítója, neve, neme és születési évszáma. Ők azok, akik részt vehetnek a rendezvényen, ehhez nem szükséges sportra jelentkezniük vagy szállást rendelniük, mert a sportnap egyben egy közösségi rendezvény is.
 

Sportjelentkezések

 
Az egyéni sportágak egy külön munkalapon kerülnek felsorolásra úgy, hogy maximum annyi sportolót lehessen jelentkeztetni az egyes sportágakra, amekkora limitet az adott szervezeti egység számára központilag meghatároztak. A jelentkeztetés az egyedi azonosító szerint történik, de természetesen a versenyző többi adata is megjelenik. Egy alapszintű vizsgálat is bekerült, például nem nevezett versenyző azonosítója nem vehető fel, a női sportágakra férfiak nem jelentkeztethetők. Ezt az Excel Érvényesítés funkciója oldja meg nem tökéletesen, de megfelelő módon. (Például beillesztésnél nincs érvényességellenőrzés.)

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft office excel

A Word 2007 izgalmai

2009.11.22. 23:11 dandan

A Word mindig tartogat meglepetéseket. Most éppen egy matematikai képleteket viszonylag bőven tarkított dokumentumot szerkesztettem. (Igen, a problémák így szoktak kezdődni...) A negyedik oldal után jött a gond: mentésnél a szeretett "Fájlhiba" hibaüzenet fogadott. Időnként tapasztalok ilyet, megszoktam már szinte, de betudom a Live Mesh szinkronizációjának. Mindig megoldódott eddig azzal, hogy más néven mentem el a dokumentumot.

Most nem. Nem tudom, hogy a mátrixok, a megjegyzések vagy a sabolonon alapulás volt az utolsó csepp a pohárban, mindenesetre más néven mentve már hibaüzenetet sem kaptam. Nagyszerű 0 bájtos fájlokat tudtam létrehozni. Nosza, szedjük ki a megjegyzéseket, szedjük szét az oldalakon átnyúló egyenleteket: semmi eredmény. Hozzunk létre egy új dokumentumot, másoljuk át bele az egészet: semmi eredmény. Másoljuk át csak egy kis részét: semmi. Kb. 20 darab 0 bájtos .docx (és .docm) fájlig jutottam el, nagyszerű élmény volt. Próbáltam menteni a menthetőt kétségbeesve. A Word újraindítása lehet, hogy megoldaná a mentési gondot, de akkor elvész a munka.

Megoldás? Szinte nincs. A Word egy ilyen elcseszett program, bugok csodálatos elegye, újabban egy nehézkes UI köré öntve. Inkább tudna kevesebbet, de azt megbízhatóan. Végül azért sikerült megoldani. Távoli asztallal bejelentkeztem egy másik gépre, ott létrehoztam a sablon (.dotx) alapján egy új dokumentumot, helyi gépen dokumentum tartalma vágólapra ki, távoli gépen beillesztés, mentés, FTP-n hazanavigálás, öröm.

Érik a LaTeX-re váltás... Bár azzal kevesebb izgalom járna és kevesebb kreatív ötletet igényelne. Sinofsky, igazán 'szogathattad volna kicsit jobban is a dolgozókat!

UPDATE: egy sor hozzáírása után újra nem működik. Grrr.

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft office word

Prezentáció fekete-fehérben

2009.09.22. 19:36 dandan

A napokban ki akartam nyomtatni egy igencsak hosszú diasort. Egész pontosan 28 kétórás előadás anyaga várt arra, hogy kijöjjön a lézernyomtatóból. "Természetesen" a diák háttere kék színű, ezen pedig sárga és fehér színű szövegek és ábrák szerepelnek. Egy teljes toner ráment volna az 593 dia nyomtatására, ha mindegyik háttere csupa fekete lenne.

Szerencsére a PowerPoint 2007 tud szürkerányalatosan nyomtatni. Ez általában egy jó megoldás, de most nem tűnt járható útnak, mivel a képekre írt szövegekkel, CorelDraw ábrákkal, piros alapon kék nyilakkal nem tud mit kezdeni.

Ha a PowerPoint automatikus átalakítása nem jó, kénytelen vagyok kézzel megcsinálni. Persze nem egyesével, mert 593 dia mégiscsak sok. Az volt a gondolatom, hogy a diamintán kattintok párat és csodák csodájára tökéletes lesz minden. Persze, ha a prezentáció a nagykönyv szerint készült volna, ez segített volna, de közel sem ez volt a helyzet. Arra mindenesetre jó ez, hogy a diák háttereit fehérre, a címdiák címeit pedig feketére állítsam. Ez viszont még nagyon-nagyon kevés. Megmaradnak a rajzok, egyéb szövegek, amik színei a sötét háttérhez idomulnak. Ideje volt a VBA-hoz nyúlni.

A kód nem sok magyarázatot igényel. Lényegében végigsöpör az összes dia összes alakzatán és a szövegek színét feketére állítja (plusz eltűnteti az árnyékolásait, mert nem mutat jól lézernyomtatóval nyomtatva), a fehér vonalakat feketére, a színes vonalakat (100,100,100) színűre állítja, hasonlóan átszínezi a fekete kitöltésű alakzatokat is. Persze lehetne az explicit meghatározott (100,100,100) szín helyett az eredeti színtől függő az új szín, de erre itt nem volt szükség. 

 

Sub Atszinez()

    On Error Resume Next

    Dim dia As Slide, alakzat As Shape

   

    UserForm1.Show False

    Dim i As Integer

   

    i = 0

    For Each dia In ActivePresentation.Slides

        dia.Select

        i = i + 1

        UserForm1.Label1.Caption = i & "/" & ActivePresentation.Slides.Count

        UserForm1.ProgressBar1.Value = (i * 100) / ActivePresentation.Slides.Count

        UserForm1.Repaint

        For Each alakzat In dia.Shapes

          With alakzat.TextFrame.TextRange.Font

                .Color.RGB = RGB(0, 0, 0)

                .Shadow = False

          End With

          If alakzat.Line.ForeColor.RGB = RGB(255, 255, 255) Then

                alakzat.Line.ForeColor.RGB = RGB(0, 0, 0)

          Else

                If alakzat.Line.ForeColor.RGB <> RGB(0, 0, 0) Then

                    alakzat.Line.ForeColor.RGB = RGB(100, 100, 100)

                End If

          End If

         

          If alakzat.Fill.ForeColor.RGB = RGB(0, 0, 0) Then

                alakzat.Fill.ForeColor.RGB = RGB(255, 255, 255)

          Else

                If alakzat.Line.ForeColor.RGB <> RGB(255, 255, 255) Then

                    alakzat.Line.ForeColor.RGB = RGB(50, 50, 50)

                End If

          End If

        Next alakzat

    Next dia

    UserForm1.Hide

End Sub

 

A dőlt betűs, szürke részek azért kerültek bele, hogy valami visszajelzés is legyen a makró futásáról. Egy egyszerű UserFormot hoztam létre egy Progressbarral és egy Labellel, valahogy úgy, mint bal oldali képen.

 

Ez a kód a munka jelentős részét elvégzi helyettünk. Utána kb. 10 perc alatt a maradék módosításokat meg tudtam tenni kézzel. A megoldás nem tökéletes, de a cél az volt, hogy 3-5 óra helyett 1 órán belül nyomtatható legyen a prezentáció, ez sikerült.

Az illusztrációul szolgáló diák dr. Szirmay-Kalos László honlapjáról származnak.

Szólj hozzá!

Miért várom az Office 2010-et?

2009.09.20. 11:58 dandan

Nem vállalkoznék arra, hogy felsoroljam az új Office összes új funkcióját, már csak azért sem, mert sajnálatos módon nem vagyok bétatesztelő. Ehelyett inkább egy teljesen szubjektív listát írnék azokról a funkciókról, amelyek engem személy szerint érdekelnek.

 • Office goes online
  Hurrá, végre! Azt hiszem, ez a lista kötelező eleme. Egyáltalán nem biztos, hogy használni fogom, a Google Docs-ot sem használom. Majd kiderül, milyenre sikerül.
 • Paste options
  Ez viszont már tetszik! Sokat használom a beillesztés nem formázott szövegként funkciót Wordben vagy a hasonló megfelelőjét Excelben, de ez Office 2007-ben már közel sem olyan kényelmes, mint volt Office 2003-ban. Úgy tűnik, ezen változtatni fognak, a screenshotok bíztatóak.
 • kollaboráció a Wordben
  Mark as final opció a véletlen felülírások ellen, egyszerre többen is dolgozhatnak egy dokumentumon, juppi!
 • Info tab
  Az eddig kicsit elrejtett dokumentumtulajdonságok egy helyre kerülnek, plusz a dokumentumvédelem és a verziókezelés is ide kerül. Jónak tűnik!
 • Új Print tab
  Az eddigi Print párbeszédpanelt nyugdíjazták, hiszem több mint 10 éves szolgálatával igencsak kiöregedett. Mostantól WYSIWYG lett a beállítások panelje, nem fogunk többé véletlenül poszterként nyomtatni egy levelet.
 • Word dokumentumok összehasonlítása
  Nem tűnik olyan hasznos funkciónak elsőre, de nagyonis hasznos tud lenni, például ha az összehasonlítás eredményeként ezt kapjuk.
 • Visio ribbon és improved flowchart routing
  Talán a Visio az első program, amelyiknél tudnám szeretni a ribbont. A Word és az Excel túl sok funkcióval rendelkezik hozzá szvsz, a Wordpad pedig túl kevéssel. Ráfért ez a Visiora, mint ahogy a flowchart routing fejlesztése. Aki használta már a Visiot, az biztosan szembesült a nyilak nem éppen mindig ésszerű alapértelmezett elhelyezkedésével. Aki nem, az kattintson ide magyarázatért.
 • Wow faktor a PowerPointban
  Általában ódzkodok, amikor a felhasználó kezébe újabb és újabb dizájnelemeket adnak Redmondban, mert nem mindenki használja ezeket igényesen, lásd menetelő vöröshangyák és konfetti effekt a régebbi Word verziókban. A PowerPoint újdonságai viszont elsőre lenyűgöztek. Egyszerűbb a videót megmugatni, mint leírni:

 Hirtelen ennyi. Milyen jó lenne, ha a tavaszi félév Campus licenszében benne lenne már...

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft office excel word office 14

Billentyűzet matematikai szimbólumokkal

2009.08.31. 21:21 dandan

Két bejegyzéssel ezelőtt már volt szó az egyenletekről. Azzal, hogy a Word 2007 már ismer LaTeX-szerű kódokat, sokkal kényelmesebbé vált az egyenletek írása, ami nem mellékes mondjuk egy matek tételsor írásakor. (Igaz, nem is célszerű ilyet Wordben írni, a sok egyenlet megfekszi a lelkét, nagyon.)

Aki viszont sokat akarja mondjuk azt leírni, hogy γ, annak egy idő után kényelmetlen minden alkalommal beírni, hogy \gamma. Nekem is az volt. Szerencsére a segítségünkre siet a Microsoft egy nagyon hasznos programja, a Microsoft Keyboard Layout Control. Ezzel az alkalmazással saját billentyűzetkiosztást készíthetünk vagy meglévőket módosíthatunk. Bővebben: http://winportal.net/?id=750, letölteni pedig innen lehet: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=8be579aa-780d-4253-9e0a-e17e51db2223&DisplayLang=en.

A magyar billentyűzetkiosztásban csak kevés feltétlenül fontos AltGr+valami módon előcsalható karakter van (én például ritkán használom a đ, Đ, ł, Ł, ß, ¤ karaktereket, na jó, soha), AltGr+Shift+valami karakter pedig egyáltalán nincs, ezek tökéletes helyek lesznek a matematikai karaktereknek.

Némi gyűjtögetés, kiegészítgetés és pár verzió után az alábbi billentyűzetkiosztás alakult ki:

 
AltGr+M
 
AltGr+L (vagy AltGr+S)
 
AltGr+Shift+Í (Shift+<)
 
AltGr+Shift+Y (Shift+>)
 
AltGr+D
 
AltGr+H
 
AltGr+Shift+7 (Shift+=)
 
AltGr+Shift+1 (Shift+~)
 
AltGr+Shift+6
 
AltGr+Shift+U
 
AltGr+Shift+C
 
AltGr+R
 
AltGr+Shift+R
 
AltGr+E
 
AltGr+Shift+E
 
AltGr+Shift+W (Shift+|)
 
AltGr+Shift+8
 
AltGr+Shift+X
 
AltGr+Shift+4
 
AltGr+0
 
 
 
 
AltGr+Shift+.
±
 
AltGr+Shift+Á
 
AltGr+Shift+3 (Shift++)
 
AltGr+Shift+,
 
 
 
 
AltGr+Shift+Z
 
AltGr+Shift+I
 
AltGr+Shift+K
 
AltGr+Shift+Ő
 
AltGr+Shift+É
 
AltGr+Shift+Ű
 
AltGr+Shift+Ú
 
AltGr+Shift+H
 
AltGr+Shift+J
 
AltGr+Shift+N
 
AltGr+Shift+S
 
 
 
 
AltGr+Shift+9
 
AltGr+Shift+Ö
 
AltGr+Shift+Ü
 
AltGr+Shift+ó
 
AltGr+Shift+5
 
 
 
α
 
AltGr+Shift+A
β
 
AltGr+Shift+B
γ
 
AltGr+Shift+G
δ
 
AltGr+Shift+D
ε
 
AltGr+Shift+Q
φ
 
AltGr+Shift+F
λ
 
AltGr+Shift+L
μ
 
AltGr+Shift+M
ω
 
AltGr+Shift+O
π
 
AltGr+Shift+P
ρ
 
AltGr+Shift+T

Általában okkal kapták a karakterek a billentyűiket, tehát nem lehetetlen megjegyezni a gyakran használt betűk kódjait. A fent említett \gamma helyett azért egy kicsivel gyorsabb az AltGr+Shift+G, nem? Elismerem, 10 oldal tömény matekjegyzet legépelése után az ember úgy érzi magát, mintha Mozart zongoraversenyeinek jelentős részét lejátszotta volna (igen, elég sokat írt Mozart). Sajnos a fenti szimbólumok nagy része Unicode karakter, tehát csak az ezt támogató programok fogják használni, viszont manapság ez már nem akkora probléma.

Aki szeretné használni, letöltheti a telepítőjét innen, aki pedig bizalmatlan a telepítőkkel szemben vagy továbbfejlesztené, átbütykölné, az itt találja az MSKLC forrásfájlt.

Nem muszáj az official magyar billentyűzetkiosztást erre lecserélni, nálam mindkettő használható, köztük pedig a Ctrl+Shift+0 vagy Ctrl+Shift+1 kombinációkkal váltok. Különböző ikon is rendelhető ezekhez, így a HU felirat mellett megjelenő billentyűzet ikonról látszik, hogy éppen mit is használunk. (Így nem kell a Đ betűről lemondanunk :) )

Ha valaki a telepítésére vetemedne, annak sok sikert és jó szórakozást a használathoz! Kérdést, kérést, kritikát a kommentekhez, köszi.

Aki pedig nagyon érdeklődik az egyenletek bevitele iránt, annak ajánlom figyelmébe a Windows 7-ben megjelent egyenletbeviteli alkalmazást, amit a Start menüben megtalál. Ez az egérrel/stylussal/ujjal/... rajzolt egyenleteket alakítja át, több-kevesebb sikerrel.

 

AltGr:

 

AltGr+Shift:

 

Szólj hozzá!

Címkék: word egyenlet msklc