Office tippek

Friss topikok

  • Julcsos: Szia! Segítségedet szeretném kérni mert nem boldogulok vele. Az ecxelbe bevittem szépen az adatok... (2012.12.08. 23:04) Saját határidőnapló Wordben? Na neee!
  • dandan: @|katarzis|: Ha a személyek listája nem változik gyakran, akkor irányított szűréssel le lehet kérd... (2010.06.05. 13:32) FKERES függvény

Linkblog

Utolsó kommentek

  • Julcsos: Szia! Segítségedet szeretném kérni mert nem boldogulok vele. Az ecxelbe bevittem szépen az adatok... (2012.12.08. 23:04) Saját határidőnapló Wordben? Na neee!
  • dandan: @|katarzis|: Ha a személyek listája nem változik gyakran, akkor irányított szűréssel le lehet kérd... (2010.06.05. 13:32) FKERES függvény
  • |katarzis|: Azt szeretném megtudni, hogy milyen egyenletet kell alkalmazni pl. az 1956-ban született egyének t... (2010.06.04. 17:57) FKERES függvény
  • Utolsó 20

Címkék

egyenlet (1) excel (5) fkeres (1) howto (4) képek (1) körlevél (1) makró (1) microsoft (13) msklc (1) office (11) office 14 (2) office 2007 (3) outlook (1) powerpoint (1) pptx (1) sp2 (1) stílus (1) tabulátor (1) űrlap (1) vba (1) windows 7 (1) word (8) wordpad (1) Címkefelhő

Billentyűzet matematikai szimbólumokkal

2009.08.31. 21:21 dandan

Két bejegyzéssel ezelőtt már volt szó az egyenletekről. Azzal, hogy a Word 2007 már ismer LaTeX-szerű kódokat, sokkal kényelmesebbé vált az egyenletek írása, ami nem mellékes mondjuk egy matek tételsor írásakor. (Igaz, nem is célszerű ilyet Wordben írni, a sok egyenlet megfekszi a lelkét, nagyon.)

Aki viszont sokat akarja mondjuk azt leírni, hogy γ, annak egy idő után kényelmetlen minden alkalommal beírni, hogy \gamma. Nekem is az volt. Szerencsére a segítségünkre siet a Microsoft egy nagyon hasznos programja, a Microsoft Keyboard Layout Control. Ezzel az alkalmazással saját billentyűzetkiosztást készíthetünk vagy meglévőket módosíthatunk. Bővebben: http://winportal.net/?id=750, letölteni pedig innen lehet: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=8be579aa-780d-4253-9e0a-e17e51db2223&DisplayLang=en.

A magyar billentyűzetkiosztásban csak kevés feltétlenül fontos AltGr+valami módon előcsalható karakter van (én például ritkán használom a đ, Đ, ł, Ł, ß, ¤ karaktereket, na jó, soha), AltGr+Shift+valami karakter pedig egyáltalán nincs, ezek tökéletes helyek lesznek a matematikai karaktereknek.

Némi gyűjtögetés, kiegészítgetés és pár verzió után az alábbi billentyűzetkiosztás alakult ki:

 
AltGr+M
 
AltGr+L (vagy AltGr+S)
 
AltGr+Shift+Í (Shift+<)
 
AltGr+Shift+Y (Shift+>)
 
AltGr+D
 
AltGr+H
 
AltGr+Shift+7 (Shift+=)
 
AltGr+Shift+1 (Shift+~)
 
AltGr+Shift+6
 
AltGr+Shift+U
 
AltGr+Shift+C
 
AltGr+R
 
AltGr+Shift+R
 
AltGr+E
 
AltGr+Shift+E
 
AltGr+Shift+W (Shift+|)
 
AltGr+Shift+8
 
AltGr+Shift+X
 
AltGr+Shift+4
 
AltGr+0
 
 
 
 
AltGr+Shift+.
±
 
AltGr+Shift+Á
 
AltGr+Shift+3 (Shift++)
 
AltGr+Shift+,
 
 
 
 
AltGr+Shift+Z
 
AltGr+Shift+I
 
AltGr+Shift+K
 
AltGr+Shift+Ő
 
AltGr+Shift+É
 
AltGr+Shift+Ű
 
AltGr+Shift+Ú
 
AltGr+Shift+H
 
AltGr+Shift+J
 
AltGr+Shift+N
 
AltGr+Shift+S
 
 
 
 
AltGr+Shift+9
 
AltGr+Shift+Ö
 
AltGr+Shift+Ü
 
AltGr+Shift+ó
 
AltGr+Shift+5
 
 
 
α
 
AltGr+Shift+A
β
 
AltGr+Shift+B
γ
 
AltGr+Shift+G
δ
 
AltGr+Shift+D
ε
 
AltGr+Shift+Q
φ
 
AltGr+Shift+F
λ
 
AltGr+Shift+L
μ
 
AltGr+Shift+M
ω
 
AltGr+Shift+O
π
 
AltGr+Shift+P
ρ
 
AltGr+Shift+T

Általában okkal kapták a karakterek a billentyűiket, tehát nem lehetetlen megjegyezni a gyakran használt betűk kódjait. A fent említett \gamma helyett azért egy kicsivel gyorsabb az AltGr+Shift+G, nem? Elismerem, 10 oldal tömény matekjegyzet legépelése után az ember úgy érzi magát, mintha Mozart zongoraversenyeinek jelentős részét lejátszotta volna (igen, elég sokat írt Mozart). Sajnos a fenti szimbólumok nagy része Unicode karakter, tehát csak az ezt támogató programok fogják használni, viszont manapság ez már nem akkora probléma.

Aki szeretné használni, letöltheti a telepítőjét innen, aki pedig bizalmatlan a telepítőkkel szemben vagy továbbfejlesztené, átbütykölné, az itt találja az MSKLC forrásfájlt.

Nem muszáj az official magyar billentyűzetkiosztást erre lecserélni, nálam mindkettő használható, köztük pedig a Ctrl+Shift+0 vagy Ctrl+Shift+1 kombinációkkal váltok. Különböző ikon is rendelhető ezekhez, így a HU felirat mellett megjelenő billentyűzet ikonról látszik, hogy éppen mit is használunk. (Így nem kell a Đ betűről lemondanunk :) )

Ha valaki a telepítésére vetemedne, annak sok sikert és jó szórakozást a használathoz! Kérdést, kérést, kritikát a kommentekhez, köszi.

Aki pedig nagyon érdeklődik az egyenletek bevitele iránt, annak ajánlom figyelmébe a Windows 7-ben megjelent egyenletbeviteli alkalmazást, amit a Start menüben megtalál. Ez az egérrel/stylussal/ujjal/... rajzolt egyenleteket alakítja át, több-kevesebb sikerrel.

 

AltGr:

 

AltGr+Shift:

 

Szólj hozzá!

Címkék: word egyenlet msklc

A bejegyzés trackback címe:

https://msoffice.blog.hu/api/trackback/id/tr441351682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása